Podudzia z kurczaka pieczone w winie i miodzie

Podudzia z kurczaka pieczone w winie i miodzie.

Macie już zaplanowany świąteczny obiad? Mam dla Was kilka prostych i szybkich propozycji, takich jak np. schab pieczony w kiszonej kapuście i porach, roladki schabowe z boczkiem i serem,  udka kurczaka pieczone w cydrze i jabłkach, kacze piersi pieczone w pomarańczach, kurczak caprese, czy piersi kurczaka faszerowane ajwarem. Same pyszności. Dziś do tej listy dołącza przepis na smakowite podudzia z kurczaka zapiekane w czerwonym winie i miodzie, z dodatkiem jabłuszek i żurawiny.

czas przygotowania: marynowanie (co najmniej kilka godzin) + około 45 minut pieczenia
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 8 sporych podudzi  z kurczaka (po 2 na osobę)
  • 1 jabłko
  • 1 czubata łyżka żurawiny
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 0,5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • sok z 1 pomarańczy
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • do podania: pieczone ziemniaki

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę. Mieszamy wino, sok z pomarańczy, 2 łyżki miodu (1 zostawcie sobie do samego pieczenia) i sos sojowy. Dorzucamy żurawinę.
Podudzia myjemy, osuszamy i układamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (ja zostawiam na noc).
Kiedy mięso już się zamarynuje każdy kawałek doprawiamy pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Między podudziami układamy pokrojone w kawałki jabłka (ja pokroiłam w ósemki i wycięłam gniazdka nasienne).
Podlewamy kilkoma łyżkami marynaty.
Odcedzamy żurawinę i układamy na kurczaku i na kawałkach jabłka.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez około 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie. Każdy kawałek kurczaka smarujemy miodem i układamy na nim odrobinę masła. Pieczemy przez następne 20 minut.
Podajemy cieplutkie z pieczonymi ziemniakami.

Podudzia z kurczaka pieczone w winie i miodzie.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.