Macie już zaplanowany świąteczny obiad? Mam dla Was kilka prostych i szybkich propozycji, takich jak np. schab pieczony w kiszonej kapuście i porach, roladki schabowe z boczkiem i serem, udka kurczaka pieczone w cydrze i jabłkach, kacze piersi pieczone w pomarańczach, kurczak caprese, czy piersi kurczaka faszerowane ajwarem. Same pyszności. Dziś do tej listy dołącza przepis na smakowite podudzia z kurczaka zapiekane w czerwonym winie i miodzie, z dodatkiem jabłuszek i żurawiny.
czas przygotowania: marynowanie (co najmniej kilka godzin) + około 45 minut pieczenia
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 8 sporych podudzi z kurczaka (po 2 na osobę)
- 1 jabłko
- 1 czubata łyżka żurawiny
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 0,5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 3 łyżki płynnego miodu
- sok z 1 pomarańczy
- pieprz
- 1 łyżka masła
- do podania: pieczone ziemniaki
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę. Mieszamy wino, sok z pomarańczy, 2 łyżki miodu (1 zostawcie sobie do samego pieczenia) i sos sojowy. Dorzucamy żurawinę.
Podudzia myjemy, osuszamy i układamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (ja zostawiam na noc).
Kiedy mięso już się zamarynuje każdy kawałek doprawiamy pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Między podudziami układamy pokrojone w kawałki jabłka (ja pokroiłam w ósemki i wycięłam gniazdka nasienne).
Podlewamy kilkoma łyżkami marynaty.
Odcedzamy żurawinę i układamy na kurczaku i na kawałkach jabłka.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez około 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie. Każdy kawałek kurczaka smarujemy miodem i układamy na nim odrobinę masła. Pieczemy przez następne 20 minut.
Podajemy cieplutkie z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Dodaj komentarz