Zupa z kiszonej i z białej kapusty

Kapuśniak z kiszonej i z białej kapusty.

Mam dziś dla Was bardzo przyjemny przepis na kapuśniak z mieszanej kapuchy. Trochę słodkiej, trochę kiszonej i wychodzi….mmmmm….sami sprawdźcie. Przepis bardzo prosty, ale wymaga troszkę czasu. No i najlepsze – możecie go przygotować w wersji zupełnie bezmięsnej, albo ze skwareczkami – do wyboru, do koloru.

czas przygotowania: 70-80 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: 6-7

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 1 duża marchewka
  • 0,5 kg białej kapusty
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • 2l wody
  • olej do smażenia warzyw
  • ewentualnie: 250-300 g boczku wędzonego parzonego

Przygotowanie:

Cebulę i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę ucieramy na tarce o grubych oczkach.
W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i smażymy przez kilka minut. Często mieszamy.
Dorzucamy marchewkę, listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Podsmażamy jeszcze chwilę i dorzucamy posiekaną kiszoną kapustę. Kontynuujemy podsmażanie przez kolejne kilka minut. Często mieszamy, żeby nie przypalić kapusty. Zalewamy 1,5 l. wody. Gotujemy przez 20 minut.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną białą kapustę. Zagotowujemy i gotujemy przez kolejne 20 min. W razie potrzeby dolewamy wody.
Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majeranek i gotujemy jeszcze przez około 5 min. Jeśli robicie kapuśniaczek z boczkiem, to na tym etapie dorzućcie też skwarki podsmażone z boczku pokrojonego w kosteczkę (razem z wytopionym tłuszczem).

Kapuśniak z kiszonej i z białej kapusty.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.