Mam dziś dla Was bardzo przyjemny przepis na kapuśniak z mieszanej kapuchy. Trochę słodkiej, trochę kiszonej i wychodzi….mmmmm….sami sprawdźcie. Przepis bardzo prosty, ale wymaga troszkę czasu. No i najlepsze – możecie go przygotować w wersji zupełnie bezmięsnej, albo ze skwareczkami – do wyboru, do koloru.
czas przygotowania: 70-80 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: 6-7
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 1 duża marchewka
- 0,5 kg białej kapusty
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 8 ziarenek pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
- 2l wody
- olej do smażenia warzyw
- ewentualnie: 250-300 g boczku wędzonego parzonego
Przygotowanie:
Cebulę i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę ucieramy na tarce o grubych oczkach.
W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i smażymy przez kilka minut. Często mieszamy.
Dorzucamy marchewkę, listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Podsmażamy jeszcze chwilę i dorzucamy posiekaną kiszoną kapustę. Kontynuujemy podsmażanie przez kolejne kilka minut. Często mieszamy, żeby nie przypalić kapusty. Zalewamy 1,5 l. wody. Gotujemy przez 20 minut.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną białą kapustę. Zagotowujemy i gotujemy przez kolejne 20 min. W razie potrzeby dolewamy wody.
Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majeranek i gotujemy jeszcze przez około 5 min. Jeśli robicie kapuśniaczek z boczkiem, to na tym etapie dorzućcie też skwarki podsmażone z boczku pokrojonego w kosteczkę (razem z wytopionym tłuszczem).
Smacznego!
Dodaj komentarz