Pamiętacie Kuchnię Polską od Lidl Polska? Tę w wersji słonej.
Już jakiś czas temu obiecywałam Wam przepis i dziś, przy okazji zbliżających się Świąt mam dla Was propozycję bardzo fajnego obiadu.
Wydaje się bardziej pracochłonny niż faktycznie jest. Idąc krok po kroku przez instrukcję przygotowania, On przejął władanie w kuchni i zaserwował mi taką właśnie pyszną niespodziankę.
Myślę, że to świetny pomysł na świąteczny obiad.
Sprawdźcie sami.
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4
Składniki:
- 0,5 kg schabu w plastrach
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Składniki na farsz:
- 200 g kiszonej kapusty
- olej do smażenia
- 2 drobno posiekane cebule
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 100 g ugotowanych, suszonych grzybów (drobno pokrojonych)
- 2 kiszone ogórki, pokrojone w kosteczkę
- 4 ziarna jałowca
- 1 łyżka otartego tymianku
- sól, pieprz
Składniki na sos do zapiekania:
- 1 por (biała część) pokrojony w kosteczkę
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 250 ml mleka
- szczypta majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
SCHAB:
Schab myjemy, oczyszczamy, dokładnie solimy i pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy olej, na którym smażymy mięso na rumiany kolor.
FARSZ:
Kiszoną kapustę odcedzamy i drobno siekamy,
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy chwilę, często mieszając.
Dorzucamy pokrojone grzyby, ogórki, kapustę, jałowiec i tymianek. Całość smażymy przez około 5 minut.
Schab układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy farszem.
SOS DO ZAPIEKANIA:
Pokrojonego pora podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Dodajemy mąkę i masło. Całość zalewamy mlekiem i gotujemy przez około 5 minut na wolnym ogniu. Mieszamy.
Doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Schab z farszem zalewamy gęstym sosem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez około 35-40 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz