Kurczak caprese

Kurczak caprese.

Kurczak caprese.

Lubicie kurczaka? Bo ja bardzo, dlatego bardzo często jest u nas gwiazdą obiadu.
Niestety, każdy smak powtarzany w nieskończoność zaczyna nudzić, dlatego bardzo często staram się wymyślić jakieś nowe odsłony kurczakowych piersi. Tym razem punktem wyjścia była moja ukochana kuchnia włoska i  sałatka caprese. Sprawdźcie jak wyszło.

czas przygotowania: do 120 minut z marynowaniem mięsa i pieczeniem
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4-5

Składniki:

  • 500-600 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 spory pomidor
  • 1 kula sera mozarella (około 120-130 g)
  • garść świeżych listków bazylii
  • 0,5 – 1 łyżeczka granulowanego czosnku

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy, obieramy i dzielimy na co najmniej 4 porcje.
Każdy kawałek dokładnie solimy i pieprzymy.
Czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach, albo przeciskamy przez praskę. Nacieramy nim kurczaka, którego zawijamy w folię i odkładamy na co najmniej godzinę, żeby mięso przeszło aromatem czosnku.
Po tym czasie kawałki kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, które przykrywamy folią aluminiową (pamiętajcie, żeby porobić w niej dziurki).
Folia zagwarantuje nam, że mimo stosunkowo długiego jak na piersi z kurczaka czasu pieczenia mięso nie wyschnie.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 20-25 minut.
Po tym czasie zdejmujemy folię i każdą pierś odwracamy.
Na wierzchu każdego kawałka kurczaka układamy plastry pomidora.
Posypujemy posiekanymi listkami bazylii, solimy, pieprzymy i lekko posypujemy granulowanym czosnkiem.
Na sam wierzch układamy plasterki sera mozarella.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia się sera (jeszcze 5-8 minut).

Kurczak caprese.

Kurczak caprese.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.