Faszerowane piersi kurczaka (po bałkańsku: z ajvarem albo pastą pindżur)

Faszerowane piersi kurczaka (po bałkańsku: z ajvarem albo pastą pindżur).

Faszerowane piersi kurczaka (po bałkańsku: z ajvarem albo pastą pindżur).

Macie już pomysł na weekendowy obiad? Jeżeli nie, to może skusicie się na moje wspomnienie lata.
Ten przepis przywiozłam z wakacji w Chorwacji. Tam kurczaka faszeruje się ajvarem. Ale w samym sercu Bałkanów, czyli w Macedonii jest bardzo podobna pasta warzywna: z pieczonej papryki, bakłażanów, cebuli i pomidorów. Nazywa się pindżur.
W Chorwacji byłam trzy razy i absolutnie rozkochałam się w tym kraju. Wracając zawsze zwoziłam do domu kilogramy słoików z bałkańskimi smakołykami, aż któregoś dnia odkryłam, że to wszystko można kupić też w Polsce. I to nie byle jakie, tylko dokładnie takie samo, jak w Chorwacji!

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki ajvaru albo pasty pindżur (ja wykorzystałam taką)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bulionu z kury
  • 400 ml śmietany do zup
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • do zamknięcia filetów: wykałaczki, albo nici kuchenne

Przygotowanie:

Filety dokładnie myjemy i nacinamy po środku, tworząc kieszonki. Solimy, pieprzymy i odkładamy na bok.
Przygotowujemy farsz: drobno siekamy cebulkę i mieszamy ją z pastą warzywną (ajvar albo pindżur), bułką tartą i jajkiem.
Tak przygotowaną masą faszerujemy kieszonki w filetach kurczaka. Zamykamy i łączmy wykałaczkami albo owijamy nicią kuchenną.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka na lekko rumiany kolor.
Wlewamy na patelnię bulion. Dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem. Na małym ogniu dusimy mięso przez około 20 minut.

Faszerowane piersi kurczaka (po bałkańsku: z ajwarem albo pindżurem).

Faszerowane piersi kurczaka (po bałkańsku: z ajvarem albo pastą pindżur).

Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

smak-na-wspak_kurczak-faszerowany2

Faszerowane piersi kurczaka (po bałkańsku: z ajvarem albo pastą pindżur).

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Faszerowane piersi kurczaka (po bałkańsku: z ajvarem albo pastą pindżur)

  1. magda

    te jajko to ma być surowe, czy gotowane?

    • Smak na Wspak

      Zdecydowanie surowe – dzięki niemu farsz nie będzie się rozlewał.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.