Macie już pomysł na weekendowy obiad? Jeżeli nie, to może skusicie się na moje wspomnienie lata.
Ten przepis przywiozłam z wakacji w Chorwacji. Tam kurczaka faszeruje się ajvarem. Ale w samym sercu Bałkanów, czyli w Macedonii jest bardzo podobna pasta warzywna: z pieczonej papryki, bakłażanów, cebuli i pomidorów. Nazywa się pindżur.
W Chorwacji byłam trzy razy i absolutnie rozkochałam się w tym kraju. Wracając zawsze zwoziłam do domu kilogramy słoików z bałkańskimi smakołykami, aż któregoś dnia odkryłam, że to wszystko można kupić też w Polsce. I to nie byle jakie, tylko dokładnie takie samo, jak w Chorwacji!
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki ajvaru albo pasty pindżur (ja wykorzystałam taką)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- 1 szklanka bulionu z kury
- 400 ml śmietany do zup
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- do zamknięcia filetów: wykałaczki, albo nici kuchenne
Przygotowanie:
Filety dokładnie myjemy i nacinamy po środku, tworząc kieszonki. Solimy, pieprzymy i odkładamy na bok.
Przygotowujemy farsz: drobno siekamy cebulkę i mieszamy ją z pastą warzywną (ajvar albo pindżur), bułką tartą i jajkiem.
Tak przygotowaną masą faszerujemy kieszonki w filetach kurczaka. Zamykamy i łączmy wykałaczkami albo owijamy nicią kuchenną.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka na lekko rumiany kolor.
Wlewamy na patelnię bulion. Dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem. Na małym ogniu dusimy mięso przez około 20 minut.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!
te jajko to ma być surowe, czy gotowane?
Zdecydowanie surowe – dzięki niemu farsz nie będzie się rozlewał.