Pieczony kurczak, pieczone jabłka i cydr.
To zgrane trio i pomysł na niedzielny obiad. Uwielbiam taki zestaw z pieczonymi ziemniakami.
Dodatkowym plusem tego dania jest to, że jabłuszka rozpadają się w czasie pieczenia i zastępują dodatki do mięsa.
Parujący w czasie pieczenia cydr sprawia, że mięso jest soczyste i nie wysycha. Nabiera przyjemnego, słodkawego posmaku. Do tego nutka ostrości i gotowe.
czas przygotowania: do 75 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka
- 2 – 3 jabłka (im słodsze i bardziej dojrzałe, tym lepiej)
- 100 ml cydru, albo piwa jabłkowego + 50 ml do ewentualnego podlania w trakcie pieczenia
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryka
- sól
Przygotowanie:
Udka kurczaka dokładnie myjemy.
Każdy kawałek nacieramy solą, słodką papryką i odrobiną ostrej papryki.
Odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie myjemy jabłka, dzielimy je na ćwiartki, albo na ósemki i wycinamy z nich gniazda nasienne.
Udka układamy w naczyniu żaroodpornym jedno koło drugiego.
Na wierzch układamy jabłka, w niektórych miejscach wciskając je między kawałki kurczaka.
Całość podlewamy 100 ml cydru.Naczynie przykrywamy folią aluminiową, w której robimy kilka dziurek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 min.
Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i ponownie wstawiamy kurczaka do piekarnika.
Pieczemy do zrumienienia, co jakiś czas obracając.
Jeżeli cały cydr wyparuje, dolejcie go trochę w czasie pieczenia.
Smacznego!
Dobry pomysł, ale przerobię conieco.
Piwo jabłkowe??? Tfu, tfu, tfu…. jest coś takiego ..chyba żartujesz 🙂
szalej do woli 🙂
Bede dzis robic i dam znac. Wyglada smakowicie 🙂
Koniecznie poproszę o relację z placu boju i z degustacji 🙂