Dziś ciasto na weekend! Lubicie zapach ciasta, który wypełnia dom? Ja bardzo, dlatego raz na jakiś czas piekę blaszkę. Między innymi dla tych kilku pachnących godzin. Jednym z moich ulubionych ciach jest ciasto drożdżowe. Tym razem wzbogacone o śliwki z cynamonem. Sprawdzicie?
czas przygotowania: 150 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: kilkanaście (cała blaszka)
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
- 100 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 350 ml mleka w temp. pokojowej
- 60 g oleju
- 1 jajko
- 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasta)
- szczypta soli
Składniki na śliwkowe nadzienie:
- 0,5 kg śliwek
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 czubate łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, solą i drożdżami. Dodajemy mleko, olej, jajko, żółtko i wyrabiamy ciasto.
W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut).
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: każdą śliwkę rozcinamy na pół i wyciągamy pestkę. Kroimy owoce w kostkę. Mieszamy z cynamonem, cukrem i mąką ziemniaczaną.
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie części i każdą rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Na każdym prostokącie wykładamy połowę nadzienia. Rozsmarowujemy po całości i zawijamy jak roladę. Roladki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach około 35×25 cm. Zawijamy je w literki “S” (jak na zdjęciu).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min do dalszego wyrośnięcia.
Po tym czasie smarujemy ciasto białkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 45 minut.
Smacznego!
Dobrze, że nic nie ginie w sieci. Właśnie natrafiłam na ten przepis i jest rewelacyjny – ciasto wyszło pyyyszne i jest dużo mniej skomplikowane w wykonaniu niż mój poprzedni sposób 🙂
Wspaniale, że operacja “ciasto” zakończyła się spektakularnym sukcesem 🙂