Pieczecie pierniki? Mój ulubiony to piernik wilgotny piernik czekoladowy z powidłami, na który przepis znajdziecie tu: KLIK. W tym roku postanowiłam sprawdzić nowy przepis. Wyszło dość klasycznie, ale smakowicie. Następnym razem chyba pominę miód.
czas przygotowania: 70-80 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: mała blaszka
Składniki na piernik:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 2 jajka
- 150 ml tłustej śmietany
- 150 ml oleju
- 150 g cukru
- 6 łyżek płynnego miodu
Składniki na polewę:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
- garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
- garść posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą piernikową.
Dorzucamy cukier. Dodajemy jajka, śmietanę, olej i miód. Miksujemy na małych obrotach na jednolitą masę.
Przelewamy do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 22 x 28 cm albo do keksówki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 40 min albo do “suchego patyczka”.
Studzimy.
Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i mieszamy aż do połączenia się składników.
Wylewamy na ciasto i rozprowadzamy równomiernie. Posypujemy skórką pomarańczową i orzechami.
Smacznego!
Dodaj komentarz