Ostatnio bardzo spodobał Wam się przepis na koreczki z tortilli (z szynką i serem). Dlatego dziś, z cyklu imprezowych przekąsek na raz, kolejny pomysł na wykorzystanie tych meksykańskich placków – tortille pomidorowe nafaszerowane serkiem, suszonymi pomidorami i rukolą.
Z kilku rodzajów tortillowych koreczków, które przygotowałam na ostatnie spotkanie ze znajomymi, te zniknęły pierwsze. Nie dziwię się, bo to też moje ulubione tortillki. Łączą zdecydowany smak rukoli i czosnku, z łagodnością serka śmietankowego. Pyszności.
czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 20-30
Składniki:
- 4 tortille pomidorowe albo zwykłe pszenne
- 400 g serka śmietankowego
- 0,5 dużego słoiczka suszonych pomidorów w oleju (odsączonych)
- 3 ząbki czosnku
- 4 garści rukoli + odrobina do dekoracji
Przygotowanie:
Czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach i dokładnie mieszamy z serkiem śmietankowym.
Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Mieszamy.
Każdą tortillę smarujemy 1/4 farszu. Na wierzchu posypujemy rukolą.
Zawijamy tortille jak roladę i kroimy w plasterki około 1,5-2 cm szerokości.
W każdy kawałek wbijamy wykałaczkę, co dodatkowo utrzyma farsz w środku.
Dekorujemy listkami rukoli.
Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie 🙂
Takie proste, że zrobiło się samo jak czytałem.
Są pyszne
najlepsze robię od lat na imprezy i każdy zachwycony przekazuje przepis dalej
Ale pyszna recenzja! Dziękuję i smacznego!