Zapiekanki z ciasta francuskiego na dwa sposoby

Zapiekanki z ciasta francuskiego na dwa sposoby.

Na własne nieszczęście uwielbiam małe przekąseczki. Kanapeczki, koreczki, ślimaczki, zawijaski, paluszki, kąski i inne dobroci. Warianty są niezliczone. Na słodko, na słono, co kto lubi i na co aktualnie ma ochotę. Wszystkie robią się w ekspresowym tempie, ale równie szybko później znikają.
Dziś kolejny pomysł na małe, smakowite maleństwa – na dwa sposoby. Coś dla miłośników koziego serka.

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji:  około 20

Składniki:

  • 1 porcja ciasta francuskiego
  • 200 g koziego serka (roladki twarogowej do krojenia w plastry)
  • 0,5 szklanki powideł śliwkowych
  • 20 kawałków orzecha włoskiego
  • 5 żółtych pomidorków koktajlowych
  • 5 czerwonych pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 1 łyżka sezamu

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy na 20 kwadratów, a kozi serek na 20 plasterków.
Na każdym kawałku ciasta francuskiego układamy po kawałku sera.

Na połowie układamy po dwie połówki orzecha i robimy kleksa z powideł.

Zapiekanki z ciasta francuskiego na dwa sposoby.

Na drugiej połowie układamy po jednym, przekrojonym na pół pomidorku (u mnie po kawałku żółtego i po kawałku czerwonego). Posypujemy odrobiną czarnuszki i sezamu.

Zapiekanki z ciasta francuskiego na dwa sposoby.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Zapiekanki powinny się lekko zarumienić.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.