Na własne nieszczęście uwielbiam małe przekąseczki. Kanapeczki, koreczki, ślimaczki, zawijaski, paluszki, kąski i inne dobroci. Warianty są niezliczone. Na słodko, na słono, co kto lubi i na co aktualnie ma ochotę. Wszystkie robią się w ekspresowym tempie, ale równie szybko później znikają.
Dziś kolejny pomysł na małe, smakowite maleństwa – na dwa sposoby. Coś dla miłośników koziego serka.
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 20
Składniki:
- 1 porcja ciasta francuskiego
- 200 g koziego serka (roladki twarogowej do krojenia w plastry)
- 0,5 szklanki powideł śliwkowych
- 20 kawałków orzecha włoskiego
- 5 żółtych pomidorków koktajlowych
- 5 czerwonych pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka czarnuszki
- 1 łyżka sezamu
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroimy na 20 kwadratów, a kozi serek na 20 plasterków.
Na każdym kawałku ciasta francuskiego układamy po kawałku sera.
Na połowie układamy po dwie połówki orzecha i robimy kleksa z powideł.
Na drugiej połowie układamy po jednym, przekrojonym na pół pomidorku (u mnie po kawałku żółtego i po kawałku czerwonego). Posypujemy odrobiną czarnuszki i sezamu.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Zapiekanki powinny się lekko zarumienić.
Smacznego!
Dodaj komentarz