Paluszki z ciasta francuskiego możecie przygotować w swój ulubiony sposób, dodając do nich dowolne przyprawy, zioła, ser, albo boczek. Puśćcie wodze fantazji i zaszalejcie z dodatkami. Dorzućcie do tego ulubiony dip (np. salsę pomidorową albo dip serowy z czosnkiem) i impreza gotowa.
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 17 sztuk
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- sól
- 60-70 g sera żółtego w kawałku
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroimy w poprzek na cienkie pasy (u mnie wyszło 17) i smarujemy na całej powierzchni roztrzepanym jajkiem.
Całość posypujemy solą.
Połowę pasków posypujemy mieszanką kminku i kminu rzymskiego. Drugą połowę chili.
Ser ucieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim ciasto.
Każdy pasek składamy na pół, zamykając ser w środku, i skręcamy w świderek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni.
Paluszki pieczemy do zrumienienia (około 15-20 minut).
Podajemy z ulubionym dipem.
Smacznego!
Dodaj komentarz