Najbardziej lubię piec ciasta, które nie wymagają ode mnie zbyt wiele wysiłku. Najlepiej, jeśli produkcja ogranicza się do wrzucenia wszystkiego do miski i wymiksowania. I tak właśnie jest z tym ciachem czekoladowym. Szybko, przyjemnie i bez większego wysiłku.
czas przygotowania: 60-70 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 16
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 1/4 szklanki białego cukru
- 2/4 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
- 0,5 szklanki oleju
- 100 g groszków czekoladowych albo jedna, pokruszona na kawałki/posiekana czekolada
Przygotowanie:
Mieszamy “suche” składniki. Dodajemy wszystkie “mokre” i delikatnie miksujemy.
Na końcu dodajemy groszki czekoladowe/pokruszoną czekoladę.
Przelewamy do foremki (około 20cm x 30cm x 5cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 50 min. Sprawdzamy patyczkiem.
Podajemy cieplutkie (z rozpuszczoną czekoladą) albo wystudzone.
Smacznego!
Dodaj komentarz