Pewnie już zauważyliście, że mam ogromną słabość do ciasta francuskiego….To dlatego, że da się z niego zrobić mnóstwo fantastycznych rzeczy i to na każdą okazję. Na słodko, na słono, na elegancko, na swojsko. To kulinarny wynalazek wszech czasów!
A czy wiedzieliście, że jedna z opowieści na temat pochodzenia ciasta francuskiego prowadzi do Polski? Podobno armia Napoleona tak polubiła kaszubskie ciasto listkowe, że rozpowszechniła je na całą Europę 🙂 Przyjemna świadomość, prawda? Niestety, daty trochę przeczą tej wersji zdarzeń, bo we francuskich książkach kucharskich przepis na to ciasto pojawił się 200 lat przed wizytą Francuzów w Gdańsku. A szkoda, bo to by było coś!
W każdym razie, niezależnie od miejsca i daty powstania przepisu, ciasto francuskie jest genialne. Dziś kolejny pomysł na jego wykorzystanie.
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 16
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 5-6 dużych plastrów szynki
- 150 g utartego sera żółtego
- łyżeczka oregano
- 1 jajko
- łyżka ziaren sezamu
- łyżka ziaren czarnuszki
Przygotowanie:
Na rozłożonym płacie ciasta francuskiego układamy plastry szynki.
Równomiernie posypujemy je tartym serem i oregano.
Całość zawijamy jak roladę (po dłuższej krawędzi) i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Pół roladki posypujemy czarnuszką, a drugie pół sezamem. Kroimy na około 1,5 cm plasterki.
Układamy plasterki (na płasko) na papierze do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Smacznego!
Dodaj komentarz