Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem.

Pewnie już zauważyliście, że mam ogromną słabość do ciasta francuskiego….To dlatego, że da się z niego zrobić mnóstwo fantastycznych rzeczy i to na każdą okazję. Na słodko, na słono, na elegancko, na swojsko. To kulinarny wynalazek wszech czasów!
A czy wiedzieliście, że jedna z opowieści na temat pochodzenia ciasta francuskiego prowadzi do Polski? Podobno armia Napoleona tak polubiła kaszubskie ciasto listkowe, że rozpowszechniła je na całą Europę 🙂 Przyjemna świadomość, prawda? Niestety, daty trochę przeczą tej wersji zdarzeń, bo we francuskich książkach kucharskich przepis na to ciasto pojawił się 200 lat przed wizytą Francuzów w Gdańsku. A szkoda, bo to by było coś!
W każdym razie, niezależnie od miejsca i daty powstania przepisu, ciasto francuskie jest genialne. Dziś kolejny pomysł na jego wykorzystanie.

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 16

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 5-6 dużych plastrów szynki
  • 150 g utartego sera żółtego
  • łyżeczka oregano
  • 1 jajko
  • łyżka ziaren sezamu
  • łyżka ziaren czarnuszki

Przygotowanie:

Na rozłożonym płacie ciasta francuskiego układamy plastry szynki.
Równomiernie posypujemy je tartym serem i oregano.
Całość zawijamy jak roladę (po dłuższej krawędzi) i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Pół roladki posypujemy czarnuszką, a drugie pół sezamem. Kroimy na około 1,5 cm plasterki.
Układamy plasterki (na płasko) na papierze do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.