Na wielkanocnym stole zawsze stawiam babkę. Jedną z moich ulubionych jest babka majonezowa. Z taką samą przyjemnością zajadam się babką czekoladowo-waniliową. Ale czasem stawiam na coś bardziej tradycyjnego. Lubicie wielkanocne babki? Jeśli tak, to może skusicie się na babkę budyniową? Prostą, wilgotną i mocno śmietankową.
czas przygotowania: 70 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy (40 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
- 0,5 szklanki oleju
- do dekoracji: płatki migdałowe
Składniki na lukier:
- 200 g cukru pudru
- 6 łyżek soku z cytryny/ z pomarańczy/albo wody
Przygotowanie:
Mieszamy “suche” składniki. Dodajemy wszystkie “mokre” i delikatnie miksujemy.
Przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 50 min. Sprawdzamy patyczkiem.
Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy (w foremce) do wystygnięcia.
Wystudzoną babkę przekładamy na talerz albo kratkę i polewamy lukrem (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem lub wodą).
Po wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Dodaj komentarz