Konfitura z borówek z kakao

Konfitura z borówek z kakao.

To ten czas w roku! Borówki pojawiają się na wszystkich owocowych straganach. Są najsłodsze, najbardziej soczyste i najtańsze, więc idealnie nadają się na przetwory, ciasta, koktajle albo po prostu podjedzenie.
Na blogu znajdziecie całkiem sporo przepisów na wypieki z borówką. Np. na portugalskie ciasto z borówkami (po przepis KLIK TU) albo na wilgotne ciasto z borówkami (po przepis KLIK TU). Zdradzę Wam sekret, że często robię ciasto z tego przepisu, zastępując jagody borówkami (po przepis KLIK TU). Całkiem smaczna wychodzi też tarta, w której jagody zastępuję borówkami (po przepis KLIK TU). Ale wróćmy do przetworów 🙂
W poprzednim sezonie podzieliłam się z Wami przepisem na konfiturę z borówki i cytryny (po przepis KLIK TU). W tym roku czas na coś rzadziej spotykanego i bardziej czekoladowego – konfiturę z borówek z dodatkiem kakao. Genialny dodatek do gofrów, naleśników albo do ciasta drożdżowego. Mmmmmniam…ślinka cieknie mi na samą myśl!

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 10 słoiczków po 200 ml

Składniki:

  • 2 kg borówki amerykańskiej
  • 3 duże łyżki dobrej ilości kakao
  • 700 g cukru
  • 2 x preparat żelujący typu żelfix/konfiturex 3:1

Przygotowanie:

Borówki myjemy i odsączamy. Przekładamy owoce do garnka i lekko ugniatamy (żeby puściły odrobinę soku). Mieszamy i podgrzewamy.
Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Rozmieszajcie wszystkie grudki!
Dodajemy preparat żelujący i cukier (UWAGA! w różne preparaty mają różną kolejność dodawania i nieznacznie inny czas gotowania). Zagotowujemy.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zamykamy wyparzonymi zakrętkami i odstawiamy do wystygnięcia.
Nie ma potrzeby pasteryzowania konfitury.

 

Konfitura z borówek z kakao.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.