To ten czas w roku! Borówki pojawiają się na wszystkich owocowych straganach. Są najsłodsze, najbardziej soczyste i najtańsze, więc idealnie nadają się na przetwory, ciasta, koktajle albo po prostu podjedzenie.
Na blogu znajdziecie całkiem sporo przepisów na wypieki z borówką. Np. na portugalskie ciasto z borówkami (po przepis KLIK TU) albo na wilgotne ciasto z borówkami (po przepis KLIK TU). Zdradzę Wam sekret, że często robię ciasto z tego przepisu, zastępując jagody borówkami (po przepis KLIK TU). Całkiem smaczna wychodzi też tarta, w której jagody zastępuję borówkami (po przepis KLIK TU). Ale wróćmy do przetworów 🙂
W poprzednim sezonie podzieliłam się z Wami przepisem na konfiturę z borówki i cytryny (po przepis KLIK TU). W tym roku czas na coś rzadziej spotykanego i bardziej czekoladowego – konfiturę z borówek z dodatkiem kakao. Genialny dodatek do gofrów, naleśników albo do ciasta drożdżowego. Mmmmmniam…ślinka cieknie mi na samą myśl!
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 10 słoiczków po 200 ml
Składniki:
- 2 kg borówki amerykańskiej
- 3 duże łyżki dobrej ilości kakao
- 700 g cukru
- 2 x preparat żelujący typu żelfix/konfiturex 3:1
Przygotowanie:
Borówki myjemy i odsączamy. Przekładamy owoce do garnka i lekko ugniatamy (żeby puściły odrobinę soku). Mieszamy i podgrzewamy.
Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Rozmieszajcie wszystkie grudki!
Dodajemy preparat żelujący i cukier (UWAGA! w różne preparaty mają różną kolejność dodawania i nieznacznie inny czas gotowania). Zagotowujemy.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zamykamy wyparzonymi zakrętkami i odstawiamy do wystygnięcia.
Nie ma potrzeby pasteryzowania konfitury.
Smacznego!
Dodaj komentarz