Na jesienne, chłodne dni przydałoby się coś konkretnego na talerzu. Idąc tym tropem zabrałam się za przygotowanie strogonowa, ale tym razem trochę innego, bo z kurczaka.
Oryginalny przepis (z wykorzystaniem wołowiny, ewentualnie wieprzowiny) znajdziecie tu: Boeuf Stroganow (Strogonow)_KLIK. Ponieważ mięso kurczaka jest dużo mniej aromatyczne, musiałam trochę pokombinować z proporcjami i przyprawami. Wyszło pysznie i mocno jesiennie.
czas przygotowania: do 50 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 6
Składniki:
- 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka
- 2 duże cebule
- 300 g pieczarek
- 4 duże ogórki kiszone
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego (duży słoiczek)
- 1 puszka pulpy pomidorowej
- 2 duże łyżki ostrej musztardy (u mnie sarepska)
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 0,5 l bulionu z kury
- 1 małe opakowanie śmietany do zup (ok. 150-200 ml)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso myjemy i kroimy w paseczki/plasterki. Solimy i pieprzymy. W garnku rozgrzewamy olei i smażymy mięso na lekko rumiany kolor (bo wiadomo – jest kolor, jest smak).
Wyciągamy mięso i wrzucamy do garnka utarte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Smażymy do czasu, aż puszczą trochę wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy razem z pieczarkami do czasu zeszklenia się cebulki. Mieszamy.
Dorzucamy do garnka mięso, paprykę, ostrą paprykę i czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pulpę z pomidora, bulion i musztardę. Gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie mieszamy śmietanę z łyżką wywaru z garnka i dodajemy całość do naszego strogonowa.
Na samym końcu dodajemy utarte na tarce o dużych oczkach ogórki i gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz