Małe okazało się być wielkim fanem babeczek, dlatego zaczęłam się specjalizować we wszelkiego rodzaju muffinkowych wypiekach. Eksperymentuję z dodatkami i z rodzajem cista. Tym razem padło na pyszne i wilgotne babeczki cytrynowe.
czas przygotowania: 50 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: ok. 22
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g masła
- 250 g cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 350 g mąki tortowej
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 sporych cytryn
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i nadal miksujemy.
Dodajemy mleko, śmietanę wymieszaną z sokiem z cytryny. Dorzucamy skórkę cytrynową.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. Taką mieszankę stopniowo dodajemy do “mokrych składników” i miksujemy.
W foremce do muffinków umieszczamy papilotki. W każdej umieszczamy ciasto (do 2/3 wysokości).
Pieczemy 25-30 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Dodaj komentarz