Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe.

Małe okazało się być wielkim fanem babeczek, dlatego zaczęłam się specjalizować we wszelkiego rodzaju muffinkowych wypiekach. Eksperymentuję z dodatkami i z rodzajem cista.  Tym razem padło na pyszne i wilgotne babeczki cytrynowe.

czas przygotowania: 50 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: ok. 22

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 350 g mąki tortowej
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 sporych cytryn
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i nadal miksujemy.
Dodajemy mleko, śmietanę wymieszaną z sokiem z cytryny. Dorzucamy skórkę cytrynową.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. Taką mieszankę stopniowo dodajemy do “mokrych składników” i miksujemy.
W foremce do muffinków umieszczamy papilotki. W każdej umieszczamy ciasto (do 2/3 wysokości).
Pieczemy 25-30 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

Babeczki cytrynowe.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.