Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami.

Ostatnio w jednym z dyskontów upolowałam książkę z przepisami z Portugalii. No grzechem byłoby nie brać! Kupiłam. Przepisy są OBŁĘDNE. A te słodkości…. Mmmmmm….. Co jakiś czas będę się nimi z Wami dzieliła. Na pierwszy ogień idzie nieziemskie ciasto z borówką amerykańską. Zrobiłam zgodnie z przepisem, ale już wiem, że kolejnym razem kilka rzeczy zrobię inaczej. Podaję Wam obydwa warianty i sami zdecydujcie jak wolicie.

czas przygotowania: 60 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: 10-12

Składniki na ciasto:

  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 200 g mąki + 1 łyżka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 80 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru (możecie też dodać cukier/aromat waniliowy)
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka

W oryginalnym przepisie dodatkowo:

  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

Składniki na lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody

W oryginalnym przepisie: 

  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 60 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Roztopione masło mieszamy z cukrem i jajkami (jeśli przygotowujecie ciasto z cytryną, to na tym etapie dodajecie skórkę i sok). Mieszamy albo miksujemy na małych obrotach do czasu, aż otrzymamy gładką masę.
Dodajemy mąkę (200 g – łyżeczkę jeszcze zostawcie), sodę oczyszczoną, sól i mleko. Łączymy składniki.

Do małej miseczki wsypujemy łyżeczkę mąki. Dorzucamy borówki i obtaczamy je w mące. Dodajemy do masy na ciasto i delikatnie mieszamy.

Przelewamy całość do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 45 min albo do suchego patyczka.

Kiedy ciasto wystygnie, przygotowujemy polewę i polewamy nią ciasto. W wariancie z samym cukrem mieszamy go dokładnie z wodą.
W wariancie z roztopionym masłem, łączymy je dokładnie z cukrem pudrem i sokiem.

Ciasto z borówkami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.