Ostatnio w jednym z dyskontów upolowałam książkę z przepisami z Portugalii. No grzechem byłoby nie brać! Kupiłam. Przepisy są OBŁĘDNE. A te słodkości…. Mmmmmm….. Co jakiś czas będę się nimi z Wami dzieliła. Na pierwszy ogień idzie nieziemskie ciasto z borówką amerykańską. Zrobiłam zgodnie z przepisem, ale już wiem, że kolejnym razem kilka rzeczy zrobię inaczej. Podaję Wam obydwa warianty i sami zdecydujcie jak wolicie.
czas przygotowania: 60 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: 10-12
Składniki na ciasto:
- 250 g borówki amerykańskiej
- 200 g mąki + 1 łyżka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 80 g masła lub margaryny
- 200 g cukru (możecie też dodać cukier/aromat waniliowy)
- 2 jajka
- 100 ml mleka
W oryginalnym przepisie dodatkowo:
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki na lukier:
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki wody
W oryginalnym przepisie:
- 2 łyżki roztopionego masła
- 60 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Roztopione masło mieszamy z cukrem i jajkami (jeśli przygotowujecie ciasto z cytryną, to na tym etapie dodajecie skórkę i sok). Mieszamy albo miksujemy na małych obrotach do czasu, aż otrzymamy gładką masę.
Dodajemy mąkę (200 g – łyżeczkę jeszcze zostawcie), sodę oczyszczoną, sól i mleko. Łączymy składniki.
Do małej miseczki wsypujemy łyżeczkę mąki. Dorzucamy borówki i obtaczamy je w mące. Dodajemy do masy na ciasto i delikatnie mieszamy.
Przelewamy całość do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 45 min albo do suchego patyczka.
Kiedy ciasto wystygnie, przygotowujemy polewę i polewamy nią ciasto. W wariancie z samym cukrem mieszamy go dokładnie z wodą.
W wariancie z roztopionym masłem, łączymy je dokładnie z cukrem pudrem i sokiem.
Smacznego!
Dodaj komentarz