Konfitura z borówki i cytryny

Konfitura z borówki i cytryny.

Zamykacie smaki lata w słoiczkach? Ja w tym roku rozpędziłam się z przetworami. Wyprodukowałam jakiś milion słoików z leczo, z ogórkami kiszonymi, diabelskimi i przecierem ogórkowym. A jak już skończyłam wekować warzywa, to zabrałam się za owoce. Mam za sobą 4kg przetworów z borówek (w różnych wariantach), a po wszystkim postanowiłam kupić sokownik. I kupiłam 😀
Aż się boję myśleć, gdzie ja to wszystko pomieszczę 😀

Wracając do tematu borówek, dziś mam dla Was przepis na najprostszą konfiturę z tych słodziutkich i soczystych owoców. Jej przygotowanie zajmie Wam bardzo mało czasu, a efekty są naprawdę przepyszne.

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: u mnie z 2 kg borówek wyszło około 10 słoiczków o pojemności 200 ml

Składniki:

  • 2 kg borówki amerykańskiej
  • 1 cytryna (sok i ewentualnie skórka)
  • 700 g cukru
  • 2 x preparat żelujący typu żelfix/konfiturex 3:1

Przygotowanie:

Borówki myjemy i odsączamy.
Przerzucamy je do garnka i część rozgniatamy, żeby wydobyć trochę soku. Mieszamy i podgrzewamy.
Dodajemy sok z cytryny (jeśli lubicie, to możecie dodać otartą skórkę).
Dodajemy preparat żelujący i cukier (UWAGA! w różne preparaty mają różną kolejność dodawania i nieznacznie inny czas gotowania). Zagotowujemy.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zamykamy wyparzonymi zakrętkami i odstawiamy do wystygnięcia.
Nie ma potrzeby pasteryzowania konfitury.

Powidła z borówki i cytryny.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Konfitura z borówki i cytryny

  1. Iwona

    Lubię borówki, ale jeszcze nie robiłam z niej przetworów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.