Są już pierwsze jagody! Ależ to przyjemne. Cały rok czekania i w końcu można szaleć. Zaczęłam od mocno jagodowego ciasta – tarty na kruchym spodzie. Do tego kruszoneczka i deser idealny gotowy. Przepis przywiozłam z sobotniego ogniska. Ciasto było prawdziwą gwiazdą imprezy. Niepozyskanie receptury byłoby straszną stratą.
Ciacho możecie jeść jeszcze ciepłe (mniam), ale moim zdaniem naprawdę obłędnie smakuje schłodzone w lodówce.
czas przygotowania: do 90 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 120 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1/3 szklanki bułki tartej
Owoce:
- 0,5 kg jagód (albo innych soczystych owoców sezonowych)
- 80-90 g cukru waniliowego (3 duże opakowania)
- 1 budyń waniliowy (opakowanie 40 g)
- 1 spora łyżka bułki tartej
Składniki na kruszonkę:
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 100 g mąki
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta:
Łączymy mąkę, masło, cukier i jajko. Wyrabiamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 min do zamrażalnika.
Przygotowujemy owoce:
Jagody myjemy i osuszamy. Mieszamy z cukrem waniliowym i budyniem. Dodajemy 1 sporą łyżkę bułki tartej.
Przygotowujemy kruszonkę:
Łączymy cukier, masło i mąkę. Wyrabiamy.
Ciasto wyciągamy z zamrażalnika i wykładamy nim foremkę do tarty (średnica około 30 cm). Dokładnie dziurawimy widelcem, żeby w pieczeniu się nie podniosło.
Wstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Po tym czasie wyciągamy blat i posypujemy bułką tartą.
Na tak przygotowany spód wykładamy owoce. Po wierzchu posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy 40-45 minut.
Smacznego!
Mmm tarta z jagodami jest pyszna 🙂