Poprzedni przepis na ciasto z borówkami cieszył się Waszym dużym zainteresowaniem, dlatego dziś mam dla Was kolejny.
Lekko wilgotne, słodkie, waniliowe i owocowe.
czas przygotowania: 60-70 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- odrobina aromatu waniliowego
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 250 g borówki amerykańskiej (albo innych owoców sezonowych: jagód, malin, truskawek, wydrylowanych wiśni). Borówka może być mrożona
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym do czasu uzyskania puszystej masy.
Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm. Na wierzch wysypujemy borówki.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 50-60 min (sprawdzajcie patyczkiem).
Smacznego!
Dodaj komentarz