Ciasto z borówkami 2

Ciasto z borówkami.

Poprzedni przepis na ciasto z borówkami cieszył się Waszym dużym zainteresowaniem, dlatego dziś mam dla Was kolejny.
Lekko wilgotne, słodkie, waniliowe i owocowe.

czas przygotowania: 60-70 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • odrobina aromatu waniliowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g borówki amerykańskiej (albo innych owoców sezonowych: jagód, malin, truskawek, wydrylowanych wiśni). Borówka może być mrożona

Przygotowanie:

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym do czasu uzyskania puszystej masy.
Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm. Na wierzch wysypujemy borówki.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 50-60 min (sprawdzajcie patyczkiem).

Ciasto z borówkami.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.