Domowe bułki do hamburgerów

Domowe bułki do hamburgerów.

Podstawą dobrych, domowych burgerów są domowe bułeczki. Można oczywiście skorzystać z gotowego pieczywa (kajzerek, bułeczek ziemniaczanych, czy po prostu kupnych bułek hamburgerowych), ale o ile smaczniejsze są te wyprodukowane samodzielnie. Na blogu możecie znaleźć przepis na  domowe bułeczki z czarnuszką i na bułeczki maślane. Dziś pszenne bułeczki bardzo burgerowe.

czas przygotowania: 100-120 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4 bułeczki

Składniki:

  • 250 g mąki (typ 650)
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • do wierzch: roztrzepane jajko do posmarowania i ziarenka sezamu do posypania

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę, drożdże, sól i cukier.
Dodajemy mleko, olej i jajko. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 równe części, z których formujemy bułeczki. Układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do dalszego rośnięcia.
Kiedy urosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut.

Domowe bułki do hamburgerów.

Same burgery możecie zrobić z wołowiny (0,5 kg mielonej + sól i pieprz) albo skorzystać z blogowych przepisów, np. na burgery z indyka z musztardą i chili, pikantne burgery wołowe z chorizo albo proste burgery z indyka.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.