Sezon grillowy uważam za otwarty. Ogłaszam uroczyste rozpoczęcie – ja wystartowałam domowymi burgerami z musztardą francuską, chili i kolendrą. Łapcie przepis na majówkę!
czas przygotowania: 50-60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała, drobno posiekana papryczka chili
- 2 łyżki drobno posiekanej (świeżej) kolendry
- 2 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
- sól, pieprz
- ewentualnie: 3 łyżki bułki tartej, żeby mięso było bardziej zwarte
Przygotowanie:
Mięso mieszamy z musztardą i jajkiem.
Sprawdźcie konsystencję mięsa – jeśli będzie za rzadkie, możecie dodać bułkę tartą.
Dodajemy kolendrę, chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy cztery burgery. Grillujemy na tacce lub smażymy na patelni grillowej.
Podajemy w bułce albo jako kotleta.
Smacznego!
Dodaj komentarz