Dzień dobry! Na początek tygodnia mam dla Was propozycję pysznego i pachnącego, domowego pieczywa. Drożdżowe bułeczki maślane.
Jedno jest pewne – kto raz spróbuje wypiekać własne chlebki, bułki i bułeczki, ten już nigdy nie spojrzy tak samo na te z piekarni.
To prawda, że domowe pieczywo wymaga czasu, ale jest po prostu najlepsze.
czas przygotowania: do 160 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: 7-8
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki mleka
- 100 g masła
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól.
Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Dolewamy letnie mleko i zaczynamy zagniatać.
Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy je ściereczką i na 60 minut odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozwalamy mu wyrosnąć.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 7-8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Każdą z nich nacinamy na wierzchu.
Układamy na blaszce i odstawiamy na kolejne 60 minut.
Przed wsadzeniem do piekarnika smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym żółtkiem.
Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Dodaj komentarz