Podstawą dobrych, domowych burgerów są domowe bułeczki. Można oczywiście skorzystać z gotowego pieczywa (kajzerek, bułeczek ziemniaczanych, czy po prostu kupnych bułek hamburgerowych), ale o ile smaczniejsze są te wyprodukowane samodzielnie. Na blogu możecie znaleźć przepis na domowe bułeczki z czarnuszką i na bułeczki maślane. Dziś pszenne bułeczki bardzo burgerowe.
czas przygotowania: 100-120 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4 bułeczki
Składniki:
- 250 g mąki (typ 650)
- 1 opakowanie drożdży instant
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- do wierzch: roztrzepane jajko do posmarowania i ziarenka sezamu do posypania
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę, drożdże, sól i cukier.
Dodajemy mleko, olej i jajko. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 równe części, z których formujemy bułeczki. Układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do dalszego rośnięcia.
Kiedy urosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut.
Same burgery możecie zrobić z wołowiny (0,5 kg mielonej + sól i pieprz) albo skorzystać z blogowych przepisów, np. na burgery z indyka z musztardą i chili, pikantne burgery wołowe z chorizo albo proste burgery z indyka.
Smacznego!
Dodaj komentarz