Wyglądam za okno i zastanawiam się, co się stało ze złotą jesienią? Podobno jeszcze ma wrócić, ale kiedy? Chwilowo trzeba się dogrzewać zimową herbatką i pysznościami na talerzu. Moim pewniakiem na jesienne chłody jest smakowite i sycące leczo z dodatkiem fasolki szparagowej. Pyszności!
czas przygotowania: około 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 400-500 g białej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1 średnia cukinia
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 600 g chudej kiełbasy
- 5-6 ziarenek pieprzu
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Fasolkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do średniej miękkości. Odcedzamy.
Kiełbaskę kroimy w półplasterki podsmażamy w rondelku na łyżce oleju. Dodajemy ziarenka pieprzu.
Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy do jej zeszklenia. Wrzucamy do rondelka pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smażymy.
Dodajemy ugotowaną fasolkę i cukinię (bez skórki i części z pestkami, pokrojoną w półplasterki szerokości około 1,5 cm). Dosypujemy paprykę w proszku.
Zalewamy pomidorami z puszki i dusimy przez około 15-20 minut, często mieszając.
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Dodaj komentarz