Kilka lat temu na polskie salony wkroczyły z rozmachem hamburgery. Wyparły inne fast foody, odbierając koronę kebabom. Ku mojemu osobistemu niezadowoleniu oberwały również zapiekanki…
Hamburger rządzi niepodzielnie. Można go spotkać w setkach odmian: rybnych, wołowych, vege, drobiowych (o dziwo te stosunkowo najrzadziej). Dziś prezentuję Wam przepis na domowego hamburgera z mięsa indyka i kolendry.
Najlepszy wychodzi z grilla, ale zrobiony w piekarniku, albo na patelni (np. grillowej) też będzie pyszny.
czas przygotowania: 15 minut + grillowanie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- około 400 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- sól, pieprz
- 4 bułki (kajzerki, bułki do hamburgerów, albo inne ulubione)
- 2 duże dojrzałe pomidory
- 1 duża cebula
- 1/2 ogórka wężowego, albo dwa spore ogórki gruntowe
- 4 duże liście sałaty
- 4 plasterki sera żółtego
- ketchup
- musztarda
Przygotowanie:
Mięso mielone dokładnie mieszamy kolendrą, solą i pieprzem.
Formujemy cztery kulki równych rozmiarów i każdą z nich rozgniatamy między dłońmi, formując cztery placki. Wrzucamy je na grilla i opiekamy z obydwu stron.
W czasie kiedy mięso się piecze, przygotowujemy warzywa.
Cebulę obieramy i kroimy w talarki o grubości około pół centymetra. Sałatę i pomidory myjemy. Każdego pomidora kroimy w plasterki. Ogórka obieramy i również kroimy w plasterki.
Kiedy mięso zacznie się rumienić każdą bułkę przecinamy na pół i układamy na chwilę na grillu (do lekkiego zrumienienia).
Zdejmujemy wszystkie składniki z rusztu i składamy nasze hamburgery.
Połówki bułek smarujemy ketchupem i musztardą. Na jednej połowie układamy mięso, ser, i warzywa. Całość zamykamy drugą połówką bułki.
Hamburgery będą wysokie i mogą być mało stabilne. Warto przebić je patyczkiem do szaszłyka, żeby trzymały formę. Przynajmniej w drodze na stół.
Smacznego!
no jak nic biorę:) akurat za 2 tygodnie mamy gości to zaszaleję