Robicie w domu pieczywo? Ja dopiero zaczynam, ale już wiem, że naprawdę warto, bo domowa piekarnia nie może się równać z żadną inną. A te bułeczki to najlepszy pomysł na rozpoczęcie przygody z własnym pieczywem.
Możecie je zjeść na śniadanie, albo do domowych hamburgerów.
Najsmaczniejsze są jeszcze cieplutkie 🙂
czas przygotowania: do 2 godzin
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8-12
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 2 opakowania drożdży w proszku (2 x 7 g)
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- 100 g oleju (10 łyżek)
- na bułeczki: 1 roztrzepane jajko, czarnuszka, sezam
Przygotowanie:
Do mąki dodajemy drożdże, sól i cukier
Dolewamy mleko i 2 roztrzepane jajka. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając olej.
Kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć.
Formujemy z niego bułeczki (około 8 dużych, albo 12 małych) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Odstawiamy na około 30 minut. Bułeczki będą jeszcze rosły.
Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką albo sezamem.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Najsmaczniejsze są w dniu pieczenia.
Smacznego!
Dodaj komentarz