Pikantne burgery wołowe z chorizo

Pikantne burgery wołowe z chorizo.

Kto będzie w weekend grillował? Może ugrillujecie sobie burgerki? Ale dla odmiany trochę mniej tradycyjne, bo z dodatkiem pikantnego chorizo.
Są ostrawe, dość aromatyczne i po prostu smakowite. Fajna odmiana na grillowym spotkaniu ze znajomymi.

czas przygotowania: 40 min + grillowanie
poziom trudności: średni
ilość porcji: 8 średnich

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g chorizo picante
  • 100 g łagodnego sera żółtego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (do wyboru macie ostrą albo słodką- ja robiłam z ostrą)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego – jeśli nie lubicie, nie dodawajcie tego składnika
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • do podania: bułki, ketchup i ulubione warzywa (pasuje np. czerwona cebula, pomidor i ogórek)

Przygotowanie:

Chorizo mielimy (może być niezbyt dokładnie, bo to ciężkie zadanie). Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę i kmin rzymski. Dokładnie mieszamy.
Dorzucamy chorizo i ser. Łączymy dokładnie z mięsem.
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy średnie burgery i grillujemy na tacce (wrzucajcie na dobrze rozgrzany grill).

Pikantne burgery wołowe z chorizo.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Pikantne burgery wołowe z chorizo

  1. rozalinka

    Mmm… wyglądają pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.