Kto będzie w weekend grillował? Może ugrillujecie sobie burgerki? Ale dla odmiany trochę mniej tradycyjne, bo z dodatkiem pikantnego chorizo.
Są ostrawe, dość aromatyczne i po prostu smakowite. Fajna odmiana na grillowym spotkaniu ze znajomymi.
czas przygotowania: 40 min + grillowanie
poziom trudności: średni
ilość porcji: 8 średnich
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 300 g chorizo picante
- 100 g łagodnego sera żółtego
- 1 łyżeczka mielonej papryki (do wyboru macie ostrą albo słodką- ja robiłam z ostrą)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego – jeśli nie lubicie, nie dodawajcie tego składnika
- 2 duże ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- do podania: bułki, ketchup i ulubione warzywa (pasuje np. czerwona cebula, pomidor i ogórek)
Przygotowanie:
Chorizo mielimy (może być niezbyt dokładnie, bo to ciężkie zadanie). Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę i kmin rzymski. Dokładnie mieszamy.
Dorzucamy chorizo i ser. Łączymy dokładnie z mięsem.
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy średnie burgery i grillujemy na tacce (wrzucajcie na dobrze rozgrzany grill).
Smacznego!
Mmm… wyglądają pysznie 🙂