Pasta z czerwonej soczewicy (hummus z czerwonej soczewicy)

Pasta z czerwonej soczewicy (hummus z czerwonej soczewicy).

Czasem fajnie złapać kanapkę z czymś innym niż wędlina albo ser żółty. Smakowitą alternatywą są warzywne pasty kanapkowe. Robicie? Ja dość często kombinuję. Na blogu mogliście już znaleźć pastę z suszonych pomidorów, pastę z białej fasolipastę z awokado i jajek na twardo, twarożek bazyliowy z orzechami, hummus z bobu i wiele innych twarożków, hummusów i past. Ostatnio przetestowałam nowy pomysł – na pastę z czerwonej soczewicy. I do kanapek, i do chrupania ze świeżymi warzywami (np. marcheweczką, ogórkiem, czy selerem naciowym). Przetestujcie.

czas przygotowania: 30-40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy (na sucho)
  • osolona woda do ugotowania soczewicy
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kminku
  • 1/3 płaskiej łyżeczki czosnku
  • sól, pieprz
  • do podania: świeże pieczywo/warzywa pokrojone w słupki/pestki z dyni

Przygotowanie:

Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy (ja przepłukuję ją około trzech razy). Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 15 minut. Pod koniec gotowania solimy.
Odcedzamy i studzimy.
Do soczewicy dodajemy oliwę, tahini, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Blendujemy na gładką masę.
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z pieczywem, posypane pestkami z dyni albo z warzywami pociętymi w słupki.

Pasta z czerwonej soczewicy (hummus z czerwonej soczewicy).

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.