Ciasto kokosowe z czekoladą (bez mąki)

Ciasto kokosowe z czekoladą (bez mąki).

No dobra, dawno nie było nic rozpustnego, dlatego dziś odrobina kokosowego szaleństwa! Przepis Billa Granera zachwyci każdego miłośnika kokosów i kokosanek. Bo co może być lepszego niż połączenie wiórków kokosowych i czekolady. Po prostu coś pysznego. Sama nie wiem, kiedy rozeszła się cała blacha.

czas przygotowania: 40 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: blaszka (u mnie 30 x 20)

Składniki:

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka
  • 200 g czekolady (w oryginalnym przepisie 150 g gorzkiej, u mnie 200 g mlecznej)

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe mieszamy z cukrem. Dodajemy posiekaną drobno czekoladę.
Masło rozpuszczamy, studzimy i dolewamy do masy. Mieszamy.
Dodajemy roztrzepane jajka i dokładnie łączymy z kokosową masą.
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 min.
Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Ciasto kokosowe z czekoladą (bez mąki).

Dość trudno się kroi (kruszy się).
Moim zdaniem najsmaczniejsze jest dobrze wystudzone.

Smacznego!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Ciasto kokosowe z czekoladą (bez mąki)

  1. Magdalena - Weekendownik

    Często robię ciacho kokosowe bez mąki, ale Twoje wygląda bardzo apetycznie 🙂 Może to dzięki tej czekoladzie ?

    • Smak na Wspak

      Jak nic 🙂 musi być, że to magia czekolady 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.