Za oknem bielutko. W tym roku zima jest bardzo zimowa, a im więcej śniegu, tym bardziej chce mi się wiosny, słonka i świeżych, młodziutkich warzyw.
Na nowalijki i warzywne pyszności muszę jeszcze poczekać, więc nadrabiam tym, co jest pod ręką. Jeśli macie podobnie i brakuje Wam ciepełka i wielkiej zieloności, to ta zupka jest pomysłem dla Was.
czas przygotowania: 40 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4-5
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 300 g kalafiora
- 150 g groszku cukrowego
- 1 duża marchewka
- 25 g suszonych pomidorów (ale nie takich w zalewie, tylko tych sprzedawanych w torebkach, bez tłuszczu)
- 2 l bulionu warzywnego
- ewentualnie woda do dolania w czasie gotowania
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki
- 200 g śmietany 18%
- 6-7 ziarenek pieprzu
- 0,5 łyżeczki papryki (możecie dodać ostrą)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem, dodajemy ziarenka pieprzu, paprykę i gotujemy.
Kiedy zaczną mięknąć dodajemy różyczki kalafiora, pokrojony na kawałki groszek cukrowy i pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotujemy do lekkiego zmięknięcia warzyw. Dorzucamy suszone pomidory, posiekaną natkę i koperek. Zagotowujemy. W razie potrzeby dolewamy wodę.
Na koniec dodajemy śmietanę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Przed samym podaniem możemy posypać świeżymi ziołami.
Smacznego!
Dodaj komentarz