Pomysł na śniadanie – pasta z jajek, kiszonych ogórków i wędliny

Pasta z jajek, kiszonych ogórków i wędliny.

Macie ochotę na kolejną śniadaniową podpowiedź? Uwielbiam pasty z jajek. Dzieliłam się już z Wami pomysłem na pastę z jajek i rzodkiewek, pastę z jajek i awokado,  ziołową pastę curry (oczywiście z jajek) i klasyczną pastę z ogórkiem i papryką. Dziś coś dla miłośników tradycyjnych smaków: jajka, wędlinka, kiszone ogórki i szczypiorek/por. Pyszności!

czas przygotowania: 30 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4-5 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 50 g wędliny (np. szynki albo chudej kiełbasy)
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (albo 4 cm sparzonego i posiekanego drobno pora)
  • 1 duża łyżka musztardy francuskiej
  • 1 duża łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka ucieramy na tarce o dużych oczkach. Rozdrabniamy widelcem.
Dodajemy wędlinę posiekaną w drobną kosteczkę i tak samo pokrojone kiszone ogórki.
Dosypujemy szczypiorek (albo pora).
Doprawiamy musztardą, majonezem, a w razie potrzeby solą i pieprzem.

Pasta z jajek, kiszonych ogórków i wędliny.

Pasta z jajek, kiszonych ogórków i wędliny.

Podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.