Tęskni Wam się do słońca? Zaklinamy wiosnę i przywołujemy słońce słoneczną zapiekaną curry. To coś smakowitego, specjalnie dla miłośników warzyw. Zapiekanka jest bardzo aromatyczna, lekko ostra i bardzo sycąca.
czas przygotowania: do 90 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: 6
Składniki:
- 900 g – 1000 g ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżeczka oregano
- 2 średnie jajka
- 2/3 szklanki zielonej soczewicy (przed ugotowaniem)
- 3 spore pomidory obrane ze skórki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 czubatej łyżeczki żółtego curry
- 1 płaska łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 250 g sera żółtego w kawałku
- 7-8 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- masło + bułka tarta do natarcia i obsypania foremki
Przygotowanie:
Ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy oregano, sól i pieprz do smaku. Wbijamy jajka. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy 150 g utartego sera żółtego. Mieszamy.
Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nie rozgotowujcie jej za bardzo – będzie się jeszcze piekła. Odcedzamy.
W rondelku podgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy. Dorzucamy kumin i curry. Mieszamy.
Dorzucamy do rondelka ugotowaną soczewicę. Dodajemy pokrojone w niedużą kostkę pomidory i chwilę smażymy mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brytfankę o wymiarach około 20 x 30 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Połowę masy ziemniaczanej wykładamy na dno brytfanki. Wyrównujemy i ugniatamy.
Na ziemniaki wykładamy masę z soczewicy i pomidorów. Na górę wykładamy drugą połowę ziemniaków. Ugniatamy i wyrównujemy.
Posypujemy pozostałą częścią utartego żółtego sera. Na samą górę wykładamy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz