Pasta z jajek (z ogórkiem i papryką)

IMG_0613_2

Pasta z jajek (z ogórkiem i papryką)

Dla znudzonych tradycyjnym jajkiem z majonezem, coś innego.
Tradycja w nowej odsłonie. Smaczna na świeżej bułeczce i
bez niczego. Znika w ekspresowym tempie,  ale nie ma się czemu dziwić.

czas przygotowania: 20 min (bez gotowania jajek)
poziom trudności: łatwy, ale dużo krojenia
ilość porcji: 4 niewielkie, albo 2 duże (jak na zdjęciu)

Składniki:

  • 4 jajka
  • pół czerwonej papryki
  • pół średniego ogórka wężowego
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo i studzimy.
W międzyczasie obieramy paprykę z pestek i białych części. Kroimy ją w drobną kosteczkę.
Ogórka obieramy ze skórki i też drobniutko kroimy.
Siekamy szczypiorek i koperek.
Po wystudzeniu jajek kroimy je na mniejsze części i rozgniatamy widelcem na niewielkie kawałki.
Po rozdrobnieniu jajek dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Dodajemy majonez i pieprz. W razie potrzeby doprawiamy solą.

Pasta najlepsza jest niedługo po zrobieniu, ale jeśli chcemy, żeby “przenocowała” w lodówce, przed pokrojeniem ogórka musimy wydłubać z niego miękki środek z pestkami. W przeciwnym razie puści dużo wody.

IMG_0580_3

Pasta z jajek (z ogórkiem i papryką)

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Pasta z jajek (z ogórkiem i papryką)

  1. Magda

    Pasta bardzo smaczna! Do bułeczki akurat!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.