Dla znudzonych tradycyjnym jajkiem z majonezem, coś innego.
Tradycja w nowej odsłonie. Smaczna na świeżej bułeczce i
bez niczego. Znika w ekspresowym tempie, ale nie ma się czemu dziwić.
czas przygotowania: 20 min (bez gotowania jajek)
poziom trudności: łatwy, ale dużo krojenia
ilość porcji: 4 niewielkie, albo 2 duże (jak na zdjęciu)
Składniki:
- 4 jajka
- pół czerwonej papryki
- pół średniego ogórka wężowego
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- łyżka majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i studzimy.
W międzyczasie obieramy paprykę z pestek i białych części. Kroimy ją w drobną kosteczkę.
Ogórka obieramy ze skórki i też drobniutko kroimy.
Siekamy szczypiorek i koperek.
Po wystudzeniu jajek kroimy je na mniejsze części i rozgniatamy widelcem na niewielkie kawałki.
Po rozdrobnieniu jajek dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Dodajemy majonez i pieprz. W razie potrzeby doprawiamy solą.
Pasta najlepsza jest niedługo po zrobieniu, ale jeśli chcemy, żeby “przenocowała” w lodówce, przed pokrojeniem ogórka musimy wydłubać z niego miękki środek z pestkami. W przeciwnym razie puści dużo wody.
Smacznego!
Pasta bardzo smaczna! Do bułeczki akurat!