Już bardzo dawno nie podsuwałam Wam żadnego pomysłu na śniadanie. Trzeba to szybciutko nadrobić. Lubicie pasty z jajek? Ja bardzo. Mam kilka sprawdzonych przepisów. Dziś jeden z nich – jajka z rzodkiewkami, ogórkiem, szczypiorkiem, żółtym serem i szyneczką. Mniam.
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 ogórki gruntowe
- 50 g ostrego sera żółtego w kawałku
- 50 g szynki w kawałku albo innej wędliny
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka obieramy ze skorupek i siekamy na drobne kawałki. Tak przygotowane jajka rozgniatamy widelcem na małe kawałki.
Rzodkiewki i ogórka ucieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy z wody, która wyciekła z warzyw w czasie ucierania. Łączymy warzywa i jajka.
Dodajemy ser żółty utarty na tarce o grubych oczkach i pokrojoną w drobną kosteczkę wędlinę.
Dodajemy szczypiorek i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz