Macie ochotę na kolejną śniadaniową podpowiedź? Uwielbiam pasty z jajek. Dzieliłam się już z Wami pomysłem na pastę z jajek i rzodkiewek, pastę z jajek i awokado, ziołową pastę curry (oczywiście z jajek) i klasyczną pastę z ogórkiem i papryką. Dziś coś dla miłośników tradycyjnych smaków: jajka, wędlinka, kiszone ogórki i szczypiorek/por. Pyszności!
czas przygotowania: 30 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 4-5 dużych jajek ugotowanych na twardo
- 50 g wędliny (np. szynki albo chudej kiełbasy)
- 2 średnie ogórki kiszone
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (albo 4 cm sparzonego i posiekanego drobno pora)
- 1 duża łyżka musztardy francuskiej
- 1 duża łyżka majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka ucieramy na tarce o dużych oczkach. Rozdrabniamy widelcem.
Dodajemy wędlinę posiekaną w drobną kosteczkę i tak samo pokrojone kiszone ogórki.
Dosypujemy szczypiorek (albo pora).
Doprawiamy musztardą, majonezem, a w razie potrzeby solą i pieprzem.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz