Na ostatniej prostej przed świętami mam dla Was przepis, który na początku strasznie mnie zaskoczył. Majonez w słodkim cieście? Ale potem pomyślałam sobie, że faktycznie. Przecież majonez idealnie zastępuje masło. Po upieczeniu zupełnie go nie czuć.
Fajna ta babeczka 🙂
czas przygotowania: 80-90 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 16 kawałków
Składniki na babkę:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka aromatu cytrynowego
- 2 łyżki esencji waniliowej
- 4 spore łyżki majonezu
- do dekoracji: płatki migdałowe
Składniki na lukier:
- 200 g cukru pudru
- 4-5 łyżek wody
Przygotowanie babki:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
Następnie, stopniowo dosypujemy do nich cukier i miksujemy.
Dodajemy żółtka i kontynuujemy ubijanie.
Dosypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
Do tak przygotowanej masy dodajemy aromat cytrynowy i esencję waniliową.
Kiedy aromaty połączą się z masą dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 50 minut (sprawdzamy patyczkiem).
Kiedy babka wystygnie dekorujemy ją lukrem i płatkami migdałowymi.
Przygotowanie lukru:
Wsypujemy cukier puder do miseczki i stopniowo dodajemy wodę, energicznie mieszając.
Lukier powinien mieć jednolitą konsystencję i “gęsto” spływać z łyżeczki.
Smacznego!
Dodaj komentarz