Babka majonezowa

Babka majonezowa.

Na ostatniej prostej przed świętami mam dla Was przepis, który na początku strasznie mnie zaskoczył. Majonez w słodkim cieście? Ale potem pomyślałam sobie, że faktycznie. Przecież majonez idealnie zastępuje masło. Po upieczeniu zupełnie go nie czuć.
Fajna ta babeczka 🙂

czas przygotowania: 80-90 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 16 kawałków

Składniki na babkę:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 4 spore łyżki majonezu
  • do dekoracji: płatki migdałowe

Składniki na lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 4-5 łyżek wody

Przygotowanie babki:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
Następnie, stopniowo dosypujemy do nich cukier i miksujemy.
Dodajemy żółtka i kontynuujemy ubijanie.
Dosypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
Do tak przygotowanej masy dodajemy aromat cytrynowy i esencję waniliową.
Kiedy aromaty połączą się z masą dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 50 minut (sprawdzamy patyczkiem).
Kiedy babka wystygnie dekorujemy ją lukrem i płatkami migdałowymi.

Babka majonezowa.

Przygotowanie lukru:

Wsypujemy cukier puder do miseczki i stopniowo dodajemy wodę, energicznie mieszając.
Lukier powinien mieć jednolitą konsystencję i “gęsto” spływać z łyżeczki.

Babka majonezowa.

Babka majonezowa.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.