A może zamiast babki drożdżowej coś mniej tradycyjnego: babka czekoladowo-waniliowa.
Pyszna i mocno czekoladowa. Co prawda części waniliowej powinno być dokładnie tyle ile czekoladowej, ale ponieważ czekolada to mój uszczęśliwiacz, zastosowałam proporcje 1:2.
Oczywiście forma babki jest umowna. Przyznam Wam się szczerze, że dużo bardziej lubię piec to ciasto w zwykłej tortownicy. Przynajmniej nie ma problemów z wyjmowaniem z foremki.
czas przygotowania: do 80 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 2 łyżki kakao
Składniki na polewę:
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 3 łyżki kakao
- do posypania: płatki migdałowe
Przygotowanie ciasta:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy aromat waniliowy.
Cały czas miksując stopniowo dodajemy olej i wodę.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo dokładnie miksujemy.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Pierwszą część przelewamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Niekoniecznie w kształcie babki. Ze zwykłej tortownicy wychodzi równie fajne.
Drugą połowę miksujemy z kakao i wylewamy “zygzakami” na waniliową warstwę.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 18o stopni.
Przygotowanie polewy:
Wodę doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niej cukier puder. Dokładnie go rozpuszczamy.
Dodajemy masło. Rozpuszczamy.
Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej polewy.
Dekorujemy ciasto polewą i płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Dodaj komentarz