Uwielbiam jajka faszerowane, ale szczerze mówiąc, nie lubię ich robić. Za dużo przy tym “koronkowej” roboty. Delikatne rozcinanie skorupek, drążenie, potem faszerowanie, smażenie… A równie dobrze można to wszystko usmażyć w formie przyjemnych kotlecików. Macie ochotę?
czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12-15 kotlecików
Składniki:
- 300 g pieczarek
- masło do smażenia pieczarek
- 7 jajek na twardo
- 2 surowe jajka
- mały pęczek koperku
- 6-7 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia kotletów
Przygotowanie:
Jajka ugotowane na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Siekamy na drobne kawałki.
Pieczarki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Smażymy pieczarki na odrobinie masła do czasu odparowania wody.
Mieszamy jajka ugotowane na twardo, pieczarki i posiekany szczypiorek. Dodajemy surowe jajka i bułkę tartą.
Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Podajemy na ciepło, albo zimne na kanapkach.
Smacznego!
Dodaj komentarz