Śledzie gajowego II

Śledzie gajowego II.

W każdym domu Wigilia wygląda inaczej. Jakie są Wasze ulubione świąteczne potrawy? Takie, bez których świąteczny stół się nie liczy? Dla mnie to śledzie. Oczywiście najchętniej takie w oleju i z cebulką. Ale nie pogardzę też rozmaitymi śledziowymi wariacjami. Np. śledziami w musztardzie i miodzie – KLIK albo śledzikiem w majeranku i czerwonym pieprzu – KLIK albo tatarem ze śledzia (z porem i imbirem) – KLIK.    Jedną z bardzo lubianych przez całą rodzinkę wersją śledzia są śledzie gajowego w pomidorowej otulince. Pychota!
Przepis na prostszą wersję śledzia gajowego znajdziecie tu: KLIK

czas przygotowania: moczenie grzybów + 50 minut + co najmniej 3 godziny w lodówce
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 6

Składniki:

  • 4 płaty śledzia (ja kupiłam gotowe śledzie w oleju a’la matjas. Świeże trzeba moczyć przez około 3 godzin)
  • 1 duża cebula
  • 50 g suszonych podgrzybków
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 12 ziarenek pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Całą operację zaczynamy od namoczenia grzybów. Potrzebują co najmniej 3 godzin. Po tym czasie odsączamy je z wody i kroimy na drobne kawałki.
W rondelku rozgrzewamy około 3 łyżek oleju. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy do czasu aż się zeszkli.
Dorzucamy pieprz, listki laurowe i grzyby. Dolewamy odrobinę wody z namaczania grzybów i dusimy na małym ogniu przez około 30 min.
Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Studzimy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Do wystudzonego sosu dodajemy pokrojone w paski grzyby. Mieszamy.
Wstawiamy do lodówki n co najmniej 3 godziny.

Śledzie gajowego II.

Podajemy schłodzone.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Śledzie gajowego II

  1. Magdalena

    Takie śledzie na słodko bardzo mi odpowiadaja 🙂 zrobię!
    Świąt nie wyobtrażam sobie bez bigosu, sałatki jarzynowej polskiej i bez piernika oraz sernika 🙂

    • Smak na Wspak

      No tak! Królowa sałatka 🙂 to prawda, bez niej się nie liczy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.