Jeszcze się nie zdecydowałam, jakiego śledzia zaserwuję na Wigilii. Na pewno śledzika w oleju, ale przydałby się jeszcze jakiś drugi rodzaj.
Może delikatnego śledzia w śmietanie? Lubicie?
czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 7-8
Składniki:
- 5-6 płatów śledzia (u mnie a’la matjas w oleju)
- 1 średnie, soczyste i słodkie jabłko (np. jonagold)
- około 12 cm łodygi pora (białej części)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 400-450 g śmietany 18%
- pieprz
Przygotowanie:
Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazdka nasienne i kroimy miąższ w kosteczkę. Zalewamy jabłko sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy
Pora myjemy, wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na chwilkę, odsączamy i studzimy. Kroimy pora w kostkę lub w półplasterki. Dodajemy do jabłka.
Dorzucamy odsączonego z oleju i pokrojonego na mniejsze kawałki śledzia.
Zalewamy śmietaną i mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Podajemy schłodzone.
Smacznego!
Dodaj komentarz