Święta zbliżają się wielkimi krokami, a skoro Święta, to obowiązkowo musi być śledzik 🙂 oczywiście zawsze najsmaczniejszy będzie klasyczny – z cebulką i olejem, ale namawiam Was do sprawdzenia śledzi w trochę innym wydaniu.
W zeszłym roku proponowałam Wam przepis na orientalnego tatara ze śledzia i na bardziej tradycyjne śledzie w marynacie octowej. Przy okazji tegorocznych Świąt też sprawdzę dla Was kilka śledziowych przepisów. Zaczynamy od śledzi w majeranku i czerwonym pieprzu.
czas przygotowania: 15 minut + przynajmniej 1 dzień na przegryzienie się smaków
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 6
Składniki:
- 4 spore płaty śledzia (korzystałam ze śledzia a’la matias. Opłukałam go najpierw z oleju i osuszyłam papierowymi ręcznikami. Świeże płaty musicie wymoczyć przez minimum 3 godziny)
- 1 duża cebula
- 1 garść otartego majeranku (około 1 torebki)
- 1 – 1,5 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1 szklanka oleju
Przygotowanie:
Śledzia w zależności od upodobań kroimy w kostkę albo w większe kawałki.
Cebulę drobno siekamy.
W miseczce układamy kolejne warstwy – zaczynamy od cebulki, na którą kładziemy śledzia. Posypujemy mejerankiem. Dodajemy kilka ziaren czerwonego i czarnego pieprzu oraz ziele angielskie. Powtarzamy.
Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 dzień.
Smacznego!
świetna propozycja na zbliżające się Święta !