Babka budyniowa

Babka budyniowa.

Na wielkanocnym stole zawsze stawiam babkę. Jedną z moich ulubionych jest babka majonezowa. Z taką samą przyjemnością zajadam się babką czekoladowo-waniliową. Ale czasem stawiam na coś bardziej tradycyjnego. Lubicie wielkanocne babki? Jeśli tak, to może skusicie się na babkę budyniową? Prostą, wilgotną i mocno śmietankową.

czas przygotowania: 70 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy (40 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki oleju
  • do dekoracji: płatki migdałowe

Składniki na lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 6 łyżek soku z cytryny/ z pomarańczy/albo wody

Przygotowanie:

Mieszamy “suche” składniki. Dodajemy wszystkie “mokre” i delikatnie miksujemy.
Przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 50 min. Sprawdzamy patyczkiem.
Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy (w foremce) do wystygnięcia.
Wystudzoną babkę przekładamy na talerz albo kratkę i polewamy lukrem (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem lub wodą).
Po wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi.

Babka budyniowa.

Smacznego!

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *