Dziś przepis na proste danie jednogarnkowe. Takie lubię najbardziej, bo jest najmniej zmywania.
Tym razem nie łamiemy tradycji, bo przepis jest dość klasyczny. Ale żeby nie było za zwyczajnie, zrezygnowałam z papryki. Po prostu bardzo lubię delikatne połączenie cukinii i pomidorów, jak już pewnie zauważyliście, np. przy przepisie na zupę cukiniowo-pomidorową.
czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- około 300 g chudej kiełbasy
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 spora cukinia
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- sól
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w plasterki (u mnie ćwiartki).
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach.
Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w poprzek na cztery części. Wykrajamy z niej cały środek z nasionami i wyrzucamy go. Pozostałą część kroimy w kawałki. Nie powinny być za małe, żeby cukinia się nie rozgotowała.
W garnuszku rozgrzewamy oliwę i dodajemy kiełbasę. Smażymy do lekkiego zrumienienia.
Dodajemy cebulę i czosnek. Często mieszamy smażąc do zeszklenia się cebuli.
Dodajemy pomidory z puszki, pieprz i cukinię. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dusimy około 10-15 minut, żeby cukinia lekko zmiękła, ale się nie rozpadła.
W razie potrzeby dosalamy.
Podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz