Cukinia, pomidory i czosnek, które w połączeniu smakują
słonecznym latem na południu.
Ta trzyskładnikowa zupa, nie wymaga nawet bulionu, chociaż odrobina warzywnego delikatnie wzmocni smak.
Jeśli nie lubicie, nie chcecie, nie macie, albo nie możecie wykorzystać bulionu, zastąpcie go zwykłą wodą.
Warzywa i przyprawy tworzą smakowity miks smaku,
do którego będziecie chcieli wracać, tęskniąc za słońcem i wakacjami.
czas przygotowania: 40 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 średnich rozmiarów
Składniki:
- 700 g cukinii (2 średnie)
- 6 sporych pomidorów (albo 2 puszki gotowych)
- 2 duże ząbki czosnku
- szklanka bulionu warzywnego
- łyżeczka ziaren kolendry
- sól, pieprz
Do podania:
- świeża bazylia
- ewentualnie grzanki ziołowe
Przygotowanie:
Pomidory zaparzamy i zdejmujemy z nich skórkę.
Po przekrojeniu pomidorów na pół wycinamy z każdej połówki szypułki i kroimy w mniejsze kawałki.
Całość wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu, raz na jakiś czas mieszając.
W międzyczasie cukinię myjemy i obieramy ze skórki.
Kroimy ją w kostkę i po około 5 minutach dorzucamy do pomidorów.
Dusimy warzywa tak długo, aż kawałki pomidorów i cukinii się rozpadną. Na tym etapie całość bardzo zgęstnieje, więc podlewamy zupę bulionem.
Pod koniec dodajemy kolendrę i czosnek utarty na tarce z małymi oczkami.
Całość zagotowujemy, a po zagotowaniu blendujemy.
Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.
Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią i (ewentualnie) grzankami.
Smacznego!
Dodaj komentarz