Skoro ostatnio przetestowałam wolno gotowaną łopatkę z Lidl Polska. Jest pyszna, więc postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania trochę odświętnego obiadu.
Wyszło zaskakująco szybko i zaskakująco smacznie.
czas przygotowania: 35 minut + przygotowanie sosu
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 wolno gotowana łopatka z Lidl Polska (około 600 g)
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 łyżka oliwy
- sól
- do podania: sos śliwkowy do mięs (z rozmarynem) albo żurawina
- do podania: ulubiona surówka
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i płuczemy. Przekładamy do brytfanki, solimy i lekko skrapiamy oliwą.
Łopatkę wieprzową wyjmujemy z opakowania, przekładamy do brytfanki, która jest w zestawie i przygotowujemy według przepisu na opakowaniu albo doprawiamy po swojemu.
Obydwie brytfanki wstawiamy do piekarnika (u mnie piekarnik z termoobiegiem) rozgrzanego do 210 stopni i pieczemy 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika kroimy łopatkę w grube plastry.
Mięso podajemy polane sosem śliwkowym do mięs (z rozmarynem), w towarzystwie pieczonych ziemniaków i ulubionej surówki.
Smacznego!
Dodaj komentarz