Lubicie owocowe sosy do mięs? Bo ja bardzo. Uwielbiam smak “pieczystego” przełamany kwaskowatością owoców. Żurawiny, prażonych jabłek albo właśnie śliwki.
Jeżeli macie podobnie, to koniecznie spróbujcie sosu śliwkowego z rozmarynem.
Oryginalnie to był przepis na sos porzeczkowy, ale z braku porzeczek, któregoś dnia wykorzystałam śliwki. I tak już zostało 🙂
P.S. sprawdźcie też przepis na wytrawny sos śliwkowy na zimę.
czas przygotowania: 70 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 300 ml
Składniki:
- 550-600 g śliwek
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka rozmarynu (ciętego)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do rondelka.
Zalewamy wodą. Dodajemy miód i ocet.
Dosypujemy rozmaryn.
Gotujemy około 45 minut, co jakiś czas mieszając.
Zdejmujemy z gazu i blendujemy.
Podajemy ciepły.
Smacznego!
Dodaj komentarz