Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na domowe bułeczki do hamburgerów. Dopełnieniem tych pyszności będzie smakowicie przyrządzone mięso. Trochę jak w tradycyjnym burgerze, a trochę inaczej. Wołowinka z cheddarem i oregano idealnie wpasuje się w domowe bułki z dodatkiem warzyw. Burgerek idealny! Komu, komu?
Jeśli zamiast burgerów wolicie uformować mniejsze kotleciki/pałeczki, to śmiało
czas przygotowania: 30 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 100 g utartego sera cheddar
- 1 płaska łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- ewentualnie: olej do smażenia
- do podania mogą być: domowe bułeczki do hamburgerów, warzywa (np. pomidor, ogórek kiszony, cebula, sałata), sosy (np. ketchup, musztarda, majonez), po plasterku sera żółtego
Przygotowanie:
Mięso (w temperaturze pokojowej) przyprawiamy oregano, solą i pieprzem.
Dodajemy ser i mieszamy.
Formujemy 4 burgery (albo mniejsze kotleciki/pałeczki). Grillujemy albo smażymy na rozgrzanym oleju.
Jeśli wybraliście wersję burgerową, to we wcześniej przygotowanych bułkach układamy po kotlecie i odrobinie warzyw. Polewamy sosami.
Smacznego!
Dodaj komentarz