Szparagi łypią na nas ze wszystkich straganów. Cudowny czas w roku! Można je przerobić na tyle wspaniałości – przepisy, którymi wcześniej się z Wami dzieliłam znajdziecie TUTAJ – KLIK.
Dziś coś nowego. Co powiecie na tartę ze szparagami? Trochę oszukaną, bo z gotowego ciasta. Dzięki temu przygotowanie idzie naprawdę szybciutko.
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8 kawałków
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 opakowanie gotowego ciasta do pizzy albo ciasta na tartę z tego przepisu – KLIK
- 80-100 g szynki szwarcwaldzkiej/jamón serrano
- 80 g tartego sera typu parmezan
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 jajko
- 10 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- ewentualnie: świeże listki bazylii do posypania gotowej tarty
Przygotowanie:
Szparagi dokładnie myjemy i odkrajamy wysuszone końcówki.
Blanszujemy:
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Kiedy będzie wrzała wrzucamy do niej szparagi. Gotujemy około 1-2 minut. Prosto z wrzątku przekładamy szparagi do miski z lodowatą wodą, w której pozwalamy im wystygnąć. Odcedzamy.
Gotowym ciastem do pizzy wyklejamy wyłożoną papierem do pieczenia foremkę do tarty.
Śmietanę przyprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Mieszamy z jajkiem.
Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i tarty ser. Mieszamy.
Tak przygotowany sos wylewamy na spód od tarty. Na wierzchu układamy szparagi. Całość posypujemy przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni (dokładne wytyczne będą na opakowaniu ciasta) i pieczemy przez około 15-20 minut.
Przed podaniem możemy posypać świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!
Dodaj komentarz